angolkert.hu - Díszkertek fenntartó metszése tavasszal, metszésfajták

 

Február végétől március végéig végezhetjük ezt a kertápolási munkát, aminek három fő fajtáját különböztethetjük meg: kialakító, fenntartó és fiatalító metszés.

 

A kialakító metszést a telepítést követő két-három évben végezhetjük, ilyenkor a dísznövények még fiatalok, gyenge a hajtásrendszerük, ezért arra kell figyelnünk, hogy megerősödjenek a következő 1-2 évben, gyökerük és tövük egy erős alapot képezzen a további növekedéshez.

 

Fenntartó metszésre, akkor van szükség, mikor a növények már megerősödtek, kialakult, szép hajtásrendszerük van, amit évente fenntartunk, sőt folyamatosan erősíthetünk a rendszeres tavaszi és évközi metszésekkel. A dísznövények ezzel egyre szebbek lesznek, egyre több és több virágot, virágzatot fejlesztenek, szép sűrű, tömött hajtásrendszerük lesz.

 

Fiatalító vagy ifjító metszésre akkor lehet szükség, ha nem történt meg az évenkénti fenntartó metszés, vagy már a legfontosabb kialakító metszéseket sem végezték el a telepítést követő években. Ennek a következménye, egy pár szálból álló, magasra megnyurgult cserjékből és örökzöld bokrokból álló kert, amiben a növények, lehet, hogy már támasztásra is szorulnak, vagy a kerítésre dőlnek, nyomják azt. Ez az állapot többféle lehet, attól is függ, hogy milyen növények vannak a kertben, vagy milyen régi a telepítés.

Tudnunk kell, hogy a kert nem erdő, vagy rét, ahol hatalmas helye van mindennek szabadon nőni, fejlődni. Sokszor a cserjék, bokrok végleges magassága már kisebb fák magassága is lehet, de ezt egy díszkertben nem hagyhatjuk, hacsak ez a kert nem több hektáron terül el, bár még ott is foglalkoznunk kell növényeinkkel, ha szépet akarunk, mivel a dísznövények, igénylik ezt a törődést, nem úgy, mint vadon élő társaik. Ezért, ha elhatározzuk, hogy szép kertet szeretnénk, nézzünk utána milyen növényeket érdemes telepíteni, ami viszonylag kevesebb gondozással is szép lehet.

 

A teljes cikk elolvasható az SD Kertépítés oldalán: http://s-d.hu/kert/cikkek/diszkertek_metszese.php

 

Mindenkinek kellemes időtöltés és jó kertészkedést kívánunk!

 

2012-04-01

Spiegel Ákos

Írta és a fotókat készítette: Spiegel Ákos

Angolkert.hu - parkosítás